Etiketti

Akateemisiin vuosijuhliin kuuluu muidenkin arvokkaampien juhlien tavoin perinteiden, etiketin ja hyvien tapojen noudattaminen. Olemme keränneet tälle sivulle muutaman etikettiin liittyvän seikan, jotka muistuttavat juhlijoita toimintatavoista ja juhlallisuuksiin valmistautumisesta. Ei kuitenkaan kannata liiemmälti huolestua etiketin pilkulleen noudattamisesta, sillä hyvillä tavoilla pääset jo pitkälle. Tulee myös muistaa, että juhlien arvokkuudesta huolimatta tarkoituksena on ennen kaikkea pitää hauskaa!

Pukeutuminen

Ennen juhlille saapumista mietinnässä on varmasti pukeutumiseen liittyvät seikat. Näillä vuosijuhlilla pukukoodina on juhlapuku, joka on juhlavin iltajuhlissa käytettävä asu. Miehet pukeutuvat tällöin frakkiin ja naiset pitkään juhlapukuun. Frakin sijaan on mahdollista pukeutua myös mustaan pukuun mutta frakkia ei tule koskaan korvata smokilla. Yleisesti frakin kanssa käytettävä liivi on väritykseltään valkoinen tämän tyylisissä iltatilaisuuksissa. Myös mustan puvun kanssa suositellaan käytettäväksi valkoista juhlapaitaa. Frakkivuokraukseen selvitellään yhteistyömahdollisuutta, tästä lisäinfoa tulossa myöhemmin!

Naisilla pitkien hiusten tulee olla kiinni ja hartioiden peitettynä cocktailtilaisuuden ajan.

Juhlapuvun kanssa voi halutessaan käyttää myös kunniamerkkejä ja nauhoja. Akateemisilla kunniamerkeillä tarkoitetaan esimerkiksi ainejärjestöjen (kiltojen) tai ylioppilaskuntien myöntämiä nauhoja ja merkkejä. Huomioithan kuitenkin merkin tai nauhan myöntäneen tahon mahdolliset ohjeet ja säännökset merkkien käytöstä. Esimerkiksi Tietojohtajakilta Man@ger ry:n uusittu merkkiohjesääntö on löydettävissä täältä.

Saapuminen

Juhliin tulee saapua ajoissa. Juhlien alussa ei sovelleta akateemista varttia vaan juhlat alkavat mainittuna ajankohtana. Mikäli kuitenkin saapuu myöhässä, tulee tarkistaa, että omalle paikalleen mentäessä ei häiritse puhetta, muuta meneillään olevaa tapahtumaa tai ylipäätään juhlavieraita. Paikalle tulee tällöin saapua siis mahdollisimman huomaamattomasti muita häiritsemättä.

Istumajärjestyksestä ei kannata kantaa huolta, se on huolehdittu juhlien järjestäjien toimesta. Istumapaikat ovat nähtävillä juhlatilaan saapuessa plaseeraustauluista. Kannattaakin näistä tauluista varmistaa oman istumapaikan sijainti heti juhlaan saapuessa.

Ennen juhlien alkua naiset saavat istuutua pöytiin heti, perinteisesti vieressä istuvan henkilön avustuksella. Miehet jäävät kuitenkin seisomaan tuoliensa taakse, kunnes kaikki samassa pöydässä istuvat miehet ovat saapuneet. Tällöin miehet voivat istuutua.
Pöytään istuessa kannattaa pikimmiten esittäytyä ympärillä istuville henkilöille tutustumisen aloittamiseksi.

Seremoniamestari

Seremoniamestarin tehtävä on viedä vuosijuhlia eteenpäin apuvälineenään seremoniamestarin sauva. Seremoniamestari ohjeistaa sauvan merkitykseen, tupakointiin, juomien tilaamiseen ja muihin käytännön seikkoihin liittyvät asiat juhlan alussa. Seremoniamestari kertoo myös juhlan aikana tapahtuvista asioista ja pitää näin juhlaväen tietoisena juhlan kulusta. Seremoniamestarin ohjeita tulee noudattaa ja mikäli epäselvyyksiä esiintyy, voi seremoniamestarin puoleen aina kääntyä.

Käyttäytyminen

Laulujen, puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden aikana tulee keskeyttää syöminen ja juominen, istua hiljaa ja kunnioittaa täten toisten puheenvuoroa. Puheenvuoro päättyy aina lauluun, joka useimmiten liittyy edeltävään puheenvuoroon ainakin löyhästi. Lauluja voi aloittaa kuka vain juhlien osallistuja nousemalla ylös, kilistämällä ja alustamalla laulettavan laulun. Tätä ennen tulee kuitenkin varmistua siitä, että omalla laulun aloituksellaan ei keskeytä muuta ohjelmaa tai puheenvuoroa. Julkaisukelvottomat laulut ovat ehdottomasti kiellettyjä näin arvokkaissa vuosijuhlissa.

Ruokaa tarjoiltaessa on kohteliasta odottaa, että kaikki samaan pöytää kuuluvat ovat saaneet annoksensa ennen ruuan aloittamista. Lämpimän ruuan voi aloittaa heti ruuan saatuaan. Lämpimän ruuan ajaksi julistetaankin ruokarauha, jolloin laulaminen on kiellettyä ja tarkoituksena on antaa kaikille rauha nauttia pöydän antimista.

Juhlan ohjelmassa on myös taukoja, jotka seremoniamestari ilmoittaa. Tauon aikana on mahdollista poistua istumapaikalta ja seurustella myös muiden vieraiden kanssa. Muina ajankohtina on syytä välttää ylimääräistä liikkumista ympäri salia.

Skoolaus

Laulujen jälkeen skoolataan. Skoolausjärjestys määräytyy plaseerauslapuista. Joka toinen pöydässä istuva skoolaa oikealle, vasemmalle ja vastapäätä, kun taas joka toinen pöydässä istuva kiertää saman kierroksen päinvastoin: vasemmalle, oikealle vastapäätä. Tähän tarkemmat ohjeistukset antaa kuitenkin seremoniamestarilta.

Yleensä tapana on, että juomia ei saa juoda ennen kuin ne on avattu laululla. Laulun päätteeksi juomasta otetaan ensimmäinen siemaus.

Ei hätää, vaikka kaikki nämä toimintatavat olisivat uusia tai eivät tunnu palautuvan millään muistiin, pitkälle pääsee ihan vain seuraamalla muiden mallia. Mikäli jokin jäi mietityttämään, voit laittaa viestiä vuosijuhlatiimille.

Merkkiohjesääntö

Seuraavat kohdat on otettu killan merkkiohjesäännöstä.

6§ Killan nauha

Killan nauha on 30mm levyinen raidallinen nauha. Nauhan pohjaväri on tummanharmaa. Nauhan keskellä kulkee 10 mm levyinen kiiltävä hopeisen värinen raita. Nauhan kanto-oikeus myönnetään kunnia- tai ansiomerkin myöntämisen yhteydessä.

Killan jäsenet voivat lunastaa kiltanauhan itselleen edustustehtäviin muiden järjestöjen tilaisuuksia varten.

10§ Nauhojen ja merkkien kantamistavat

Killan nauhaa sekä kunnia- ja ansiomerkkiä kannetaan vain juhlapuvussa. Kunnia- ja ansiomerkkiä kannetaan killan nauhan keskellä.

Merkeistä käytetään ainoastaan arvokkainta.

Nauha asetetaan siten, että se kulkee lenkkinä oikealta olalta vasempaan lonkkaan, kuitenkin niin, ettei se ylitä paljasta olkapäätä. Olkapään ollessa paljaana nauha kulkee puvun etu- ja takaosien yläreunoista oikealta vasempaan lonkkaan. Iltapuvun kanssa nauha voidaan solmia myös rusetiksi tai rintanauhaksi. Rusetti ja rintanauha kiinnitetään pukuun oikean rinnan yläpuolelle. Frakkia käytettäessä nauha asetetaan siten, että se kulkee liivien tai takin alla oikealta olalta edestä vasempaan lonkkaan.

14§ Pienoismerkkien käyttö ja kantamistavat

Pienoismerkkejä kannetaan puvun tai muun asiallisen asusteen vasemman käänteen keskellä tai sydämen kohdalla. Pienoismerkeistä käytetään vain arvokkainta ja merkkiä ei käytetä kunnia- tai ansiomerkin kanssa.